بایاس (bias) چیست ؟
بایاس (bias) در الکترونیک یعنی اتصال صحیح قطعات الکترونیکی در جای خود و اعمال ولتاژ مناسب به آن قطعه الکترونیکی خاص . به این اتصال صحیح قطعات الکترونیکی اتصال مستقیم گویند. سوالی که پیش می آید این است که ، مگر نباید قطعات الکترونیکی به شکل صحیح در مدار الکترونیکی قرار گیرند ؟ در پاسخ باید گفت که در مورد قطعات الکترونیکی مثل مقاومت های معمولی ، بدلیل اینکه در مقاومت جهت قرار گیری پایه ها مهم نیست و در هر دو جهت می توان آن را در مدار قرار داد. یک نوع بایاس وجود دارد. اما در خیلی از قطعات الکترونیکی همانند نیمه هادی ها (دیود ها ، ترانزیستور ها ، آی سی ها و …) بدلیل ساختار آنها از دو نوع N و P باید پلاریته اتصال منبع تغذیه در هنگام نصب این قطعات رعایت شود. و با توجه به طراحی مدار می توان از این قطعات جهت کاربرد دیگری استفاده شود.
منظور از بایاس مستقیم در مدارهای الکترونیکی چیست؟
بدلیل جنس ساخت قطعات الکترونیکی مثل دیود ها و مدارات مجتمع از نیمه هادی ها ، که از دو نوع اتصال P و N ساخته شده اند . نحوه اتصال مثبت و منفی تغذیه مدار به آنها اهمیت پیدا می کند. به نحوی که در صورت رعایت نکردن اتصال صحیح به این قطعات سبب خرابی آنها و دیگر قطعت الکترونیکی مدار خواهیم شد.
نکته مهم :
بایاس مستقیم فقط مختص به نیمه هادی ها نمی باشد. بلکه در ترانس ها ، خازنهای با پلاریته و انواع سنسور ها باید رعایت شود.
نحوه اتصال بایاس مستقیم دیود
دیود ها دارای دو ترمینال (پایه) جهت اتصال در مدار می باشند. و از یک اتصال نوع P و یک اتصال نوع N ساخته می شوند. در صورتی که دیود را به نحوی در مدار متصل کنیم که قطب مثبت باتری به نیمه هادی نوع P متصل و قطب منفی باتری را به اتصال نوع N متصل شود. جریان در دیود برقرار و دیود روشن می شود. به این اتصال ، بایاس مستقیم (Forward Biase) گویند.
نکته :
منظور از اتصال دیود به مثبت و منفی باتری در متن ،یعنی بالاتر بودن ولتاژ اعمال شده به پایه P (آند) نسبت به پایه N (کاتد) می باشد.
ndbsdbx c